İzmir Rotaract Kulübü Başkanı Ozan Karakaya ise bu ödül kapsamında Işık Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık’ı çevrimiçi olarak ağırlayarak hem kendi iş yaşamının deneyimlerini hem de organik tarımın bilinen ve az bilinen yönlerini paylaşmasına fırsat sunmak istediklerini belirtti.
“Organik tarım, tarımın geleceği”
Işık Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, toplantıda yaptığı konuşmada hem kendi iş yaşamını hem de organik tarımın ortaya çıkış hikayesini anlattı. Organik tarım ile biodinamik tarım sisteminin bir yaşam felsefesine dönüştüğünü, bununla ilgili 38 ülkede biodinamik tarım sisteminin okullarının açıldığını söyleyen Işık, “Demeter sertifikalı ürünler biodinamik tarım sistemiyle üretilmiş ürünlerdir ve bunun da artık bir pazarı artık oluştu” dedi.
Organik tarımda ise toprağın konvansiyonel tarımla kaybettiği değerleri geri kazandırılarak toprağın verimliliğinin arttırıldığını söyleyen Işık, “Bu ürünleri tüketenler de sağlıklı beslenmiş oluyor. Birincisi topraklarımız korunuyor, sürdürülebilir tarım şeklidir, ikincisi de üzerindeki ürünler itibariyle tarladan rafa kadar izlenilebilirliğin oluştuğu bir ürün yelpazesi oluşturuluyor” dedi.
Organik tarımın artık ülkelerin tarım stratejilerine dahil olduğunu hatırlatan Işık, “Ülkeler organik tarıma geçiş sürecini hedefler koyarak sürdürüyorlar. Organik tarım, uluslararası standartlara sahip olduğu için her anlamda izlenilebilirdik de sağlıyor” dedi. Artık sadece organik ürün satan süpermarketlerin oluşmaya başladığını söyleyen Işık, “Bu marketlerdeki ürün çeşidi de 3 4 bine ulaşmış vaziyette. Türkiye’de de organik tarım gelişiyor” dedi.
“Işık Tarım 1990 yılında organik tarıma geçti”
1992 yılında organik tarım yönetmeliğinin çıktığını söyleyen Işık, “Bu yönetmelikle yurt dışından gelen sertifika firmalarının Türkiye’de şube açma zorunluluğu geldi. Bugün yabancı merkezli 13 civarı sertifika kuruluşu bulunuyor, Türk firmaları da kendi kontrol denetim firmalarını oluşturdu ve bugün bu sayı 30’a çıktı” dedi.
1990 yılında organik tarıma girdiklerini söyleyen Mehmet Ali Işık, “Tarımın içinden gelen bir kişi olarak arazilerimizde organik tarım yapmaya karar verdim. Çekirdeksiz kuru üzümle başladık. Daha sonra da komşularımızın ürünlerini organik tarıma çevirerek kendi projesini bağımsız olarak hayata geçirip Avrupa’da pazarlara sunan ilk firma olduk” dedi.
“Organik tarım, tarımın geleceği”
Işık Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, toplantıda yaptığı konuşmada hem kendi iş yaşamını hem de organik tarımın ortaya çıkış hikayesini anlattı. Organik tarım ile biodinamik tarım sisteminin bir yaşam felsefesine dönüştüğünü, bununla ilgili 38 ülkede biodinamik tarım sisteminin okullarının açıldığını söyleyen Işık, “Demeter sertifikalı ürünler biodinamik tarım sistemiyle üretilmiş ürünlerdir ve bunun da artık bir pazarı artık oluştu” dedi.
Organik tarımda ise toprağın konvansiyonel tarımla kaybettiği değerleri geri kazandırılarak toprağın verimliliğinin arttırıldığını söyleyen Işık, “Bu ürünleri tüketenler de sağlıklı beslenmiş oluyor. Birincisi topraklarımız korunuyor, sürdürülebilir tarım şeklidir, ikincisi de üzerindeki ürünler itibariyle tarladan rafa kadar izlenilebilirliğin oluştuğu bir ürün yelpazesi oluşturuluyor” dedi.
Organik tarımın artık ülkelerin tarım stratejilerine dahil olduğunu hatırlatan Işık, “Ülkeler organik tarıma geçiş sürecini hedefler koyarak sürdürüyorlar. Organik tarım, uluslararası standartlara sahip olduğu için her anlamda izlenilebilirdik de sağlıyor” dedi. Artık sadece organik ürün satan süpermarketlerin oluşmaya başladığını söyleyen Işık, “Bu marketlerdeki ürün çeşidi de 3 4 bine ulaşmış vaziyette. Türkiye’de de organik tarım gelişiyor” dedi.
“Işık Tarım 1990 yılında organik tarıma geçti”
1992 yılında organik tarım yönetmeliğinin çıktığını söyleyen Işık, “Bu yönetmelikle yurt dışından gelen sertifika firmalarının Türkiye’de şube açma zorunluluğu geldi. Bugün yabancı merkezli 13 civarı sertifika kuruluşu bulunuyor, Türk firmaları da kendi kontrol denetim firmalarını oluşturdu ve bugün bu sayı 30’a çıktı” dedi.
1990 yılında organik tarıma girdiklerini söyleyen Mehmet Ali Işık, “Tarımın içinden gelen bir kişi olarak arazilerimizde organik tarım yapmaya karar verdim. Çekirdeksiz kuru üzümle başladık. Daha sonra da komşularımızın ürünlerini organik tarıma çevirerek kendi projesini bağımsız olarak hayata geçirip Avrupa’da pazarlara sunan ilk firma olduk” dedi.